Filou   Log in om te reageren

Gedrag in huis / tuin:

Filou is graag op zichzelf en kiest er zelf voor wanneer ze bij je komt liggen/zitten. Je kunt haar best benaderen, maar laat wel weten dat je eraan komt door tegen haar te praten of je hand te laten zien. Ze is vaak erg gespannen en onzeker, dus ze kan ineens onvoorspelbaar reageren als ze niet op haar gemak is. Dit uit zich dan in happen en bijten. De laatste tijd doet ze dit ook steeds vaker bij haar baasjes en geeft ze geen zichtbare waarschuwing naar hen toe. Ze doet dit niet als ze zelf naar je toe komt.

Filou blijft meestal rustig liggen als je in huis bezig bent. Als de bel gaat of er wordt iets in de brievenbus gestopt dan blaft ze. Als ze de kans krijgt, dan pakt ze de post.

In de tuin ligt ze graag te zonnen. De tuin is goed omheind, zodat ze niet weg kan. Filou reageert door te blaffen als er mensen achter door het gangpad lopen. Als er vreemde mensen door onze tuin zouden lopen, dan zou ze blaffen en met haar staart tussen de benen weg schieten, want ze vindt dit erg spannend.

Gedrag in een vreemde omgeving:

Filou vindt het niet fijn om op vakantie te gaan of in een andere vreemde omgeving te zijn. Dit zorgt bij haar voor heel veel stress, angst en onzekerheid. Dit uit zich dan in onvoorspelbaar gedrag zoals bijten. Ook gaat ze dan veelvuldig gras eten of met haar buik over de grond tijdens het uitlaten. Uitlaten wordt dan ook geen ontspannen wandeling en Filou wil dan graag zo snel mogelijk terug.

Gedrag aan de lijn:

Filou loopt goed aan de lijn. Ze staat netjes stil bij de stoeprand en luistert goed. We hebben meerdere cursussen met haar gevolgd en kent ook verschillende commando's. Ze trekt eigenlijk nooit, alleen als ze zich onveilig voelt. Ze schrikt van elk vreemd geluid en springt dan bijna letterlijk de lucht in. Ze kan hierdoor ook reageren op fietsers of kinderen met stepjes of skeelers. Als het donker is, dan wordt ze snel angstig en schrikt van elk geluid.

Het passeren van andere honden gaat de laatste tijd veel beter. Ze negeert ze en luistert goed naar onze stem.
Ze wil geen contact met andere honden tijdens het uitlaten, want als een andere hond wil snuffelen dan begint ze te blaffen en te happen.

Gedrag tijdens het loslopen:

Filou loopt alleen los als onze oudste zoon van 22 haar 's avonds meeneemt. Ze luistert dan goed naar hem. Er zijn op dat moment geen andere honden in de buurt, want dan maakt mijn zoon haar vast aan de lijn.

Gedrag naar andere honden:

Contact met andere honden binnenshuis is bij ons niet van toepassing.

Contact met andere honden buitenshuis gaat vaak niet goed. Filou is erg gespannen en heeft hier ook geen zin in. Filou loopt dan het liefste dicht bij ons en wij gaan dan ook de afstand vergroten, door de andere kant op te gaan, Filou af te leiden met onze stem, of de afstand te vergroten met de andere hond. Als de afstand groot is dan gaat het goed. Ze kijkt er dan ook niet naar om.

Gedrag naar katten:

Dat weten we niet.

Gedrag naar kinderen:

Filou vindt bekende kinderen leuk, zolang ze haar met rust laten en geen onverwachte dingen doen. Anders uit zich dit in grommen/happen.
Filou komt zelf naar de kinderen toe als ze aandacht wil. En aandacht betekent voor Filou om er gewoon rustig tussen te kunnen liggen op de bank waar ze zitten.

Aan onbekende kinderen buitenshuis besteedt ze geen aandacht. Ze gaat dan rustig door met snuffelen.

Doordat Filou onvoorspelbaar kan zijn, is het niet verstandig om haar te plaatsen bij kinderen.

Gedrag naar onbekende mensen:

Als mensen binnenkomen bij ons dan is ze meestal enthousiast en begint te likken. Filou moet wel altijd wachten achter de deur, zodat het bezoek eerst de woonkamer in kan gaan.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Filou werd altijd erg zenuwachtig als we onze schoenen aantrokken, maar ging daarna rustig op de bank of in haar mandje liggen. De laatste tijd merken we dat het haar niet zoveel uitmaakt of we weg gaan, ze blijft dan gewoon rustig liggen
Ze kan makkelijk 5 uurtjes alleen blijven.

Gedrag in de auto:

Ze vindt het spannend en is de eerste minuten wat onrustig. Maar het helpt als je haar in de gordel in haar mandje op de achterbank legt. Ze blijft dan goed liggen.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Slapen. Filou ligt het liefst gewoon lekker in haar mandje of op de bank en wil met rust gelaten worden. Op zijn tijd is een snuffel spelletje of verstop spelletje interessant.
Als we 's avonds op de bank tv aan het kijken zijn, dan ligt ze er graag bij.

Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:

Filou is een onzeker en angstig hondje wat zich uit in onvoorspelbaar gedrag. Ze heeft moeite met veranderingen.
Als je met je voet beweegt in haar buurt, dan bijt ze meteen in je tenen. Ook als je per ongeluk haar staart aanraakt, draait ze zich om om te happen/bijten.
Filou wil niet graag bovenop haar kop geaaid worden. Vaak duikt ze dan weg.

Status herplaatsing: Nog op zoek - Laatste bevestiging was op 17-11-2022
Naam: Filou
Ras: Shih tzu x Maltezer
Schofthoogte/Gewicht: 30 cm / 8 kg
Geslacht: Gesteriliseerde teef
Geboortedatum: 24-11-2018
Paspoort aanwezig / Foto paspoort ontvangen: Ja / Ja
Gechipt + Goed geregistreerd: Ja
Laatste inenting: 02-06-2022
Titerbepaling geldig tot: -
Verzekering: N.v.t.
Medisch / Medicatie: Filou trekt af en toe met haar achterpootje tijdens het lopen. Hier is naar gekeken door de dierenarts. Er lijkt geen medisch probleem te spelen. Filou heeft ook een periode op pijnstilling gestaan om te kijken of dit voor verbetering zorgt, maar er was geen verschil merkbaar in gedrag.
Speciaal voer: N.v.t.
Kan met honden: Nee
Kan met katten: Onbekend
Kan met kinderen: Nee
Kan alleen zijn: Ja
Wagenziekte: Nee
Kan los lopen: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja
Kan traplopen: Ja
Plaatsing op adres zonder tuin: Ja
Specifieke plaatsingsvoorwaarden:
Woonplaats eigenaar: Noord-Brabant, Best
Reden van herplaatsing: Filou laat steeds vaker onvoorspelbaar gedrag zien, waardoor wij als gezin bang worden voor haar. Ze heeft al een aantal keren gebeten (waarvan één keer met een ziekenhuis bezoek als gevolg), zonder waarschuwing vooraf.
Volgens de dierenarts staat ze bovenaan in rang van ons gezin, terwijl ze onderaan zou moeten staan. De dierenarts heeft haar onlangs helemaal onderzocht en er is niets lichamelijks gevonden. Er is in het verleden voor haar gedrag naar andere honden buitenshuis al een gedragsdeskundige ingeschakeld, die is 1x langs geweest (en daarna nog telefonische begeleiding en via de mail) en zij heeft ons een aantal tips gegeven die we netjes opgevolgd hebben. Maar heel veel vertrouwen hebben we uiteindelijk niet gehad in haar.
Omdat er bij ons geregeld kinderen over de vloer komen, kan en wil ik het niet riskeren dat dit ook een keertje fout gaat.

Filou heeft een baasje(s) nodig die veel ervaring heeft met onzekere/bange honden, niet teveel eist van Filou, geen persoon is die haar telkens meeneemt naar een andere vreemde omgeving. Gewoon lekker thuis vindt ze het fijnste.
Vergoeding: 0