Gedrag in huis / tuin:
Guus is in de basis in huis een rustig hondje, speels en lief.
Wel heeft Guus wat uitdagingen in huis. Guus vindt het lastig om benaderd te worden in zijn mand/bench, dit kan resulteren in uitvallen.
Gedrag in een vreemde omgeving:
Guus is onrustiger in een omgeving die hij nog niet kent, het is dan goed om als baasje zelf de leiding te nemen en Guus op zijn gemak te stellen. Hier moet tijd voor genomen worden.
Gedrag aan de lijn:
Guus kan netjes meelopen aan de lijn, maar kan ook reactief zijn naar andere honden. Hier is in de afgelopen periode echter hard aan gewerkt, en het is duidelijk merkbaar dat met de juiste begeleiding (als Guus beschermd wordt door zijn baasje) het uitvallen naar andere honden enorm afneemt.
Gedrag tijdens het loslopen:
Guus kan goed loslopen, hij zal niet te ver van je vandaan lopen en luistert goed met terugkomen. Wel is het van belang dat in de gaten wordt gehouden of er andere honden aan de lijn gaan passeren, Guus heeft de neiging om dan 'aanval is de beste verdediging' tactiek te kiezen. Tijdig aanlijnen is dan dus gewenst. Wanneer een andere hond ook los is, verloopt dit vaak een stuk beter.
Gedrag naar andere honden:
Andere honden binnen huis geen ervaring.
Andere honden buiten huis is afhankelijk van de andere hond, met de ene hond matcht het wel en met de andere hond niet. Dit is altijd even aftasten. Vaak gaan vrouwtjes wel goed.
Guus is ook 2 keer naar een pension geweest, dit is goed verlopen. Ook de interactie met andere honden was daar geen probleem.
Gedrag naar katten:
Guus probeert in de aanval te gaan op katten. Vraag is echter hoe hij reageert als een kat hier niet van gediend is.
Gedrag naar kinderen:
Naar kinderen kan Guus vanuit onzekerheid fel reageren wanneer er interactie wordt gezocht. Om die reden is het niet verstandig om Guus in een gezin met kinderen te plaatsen.
Gedrag naar onbekende mensen:
Onbekende mensen vindt Guus vaak spannend. Van belang is vooral dat Guus in eerste instantie genegeerd wordt en dat de interactie rustig wordt opgebouwd (als dit nodig is). Als het te snel gaat, kan Guus fel reageren wat zich kan uiten in de vormen van grommen/blaffen/happen.
Als mensen eenmaal bekend zijn dan reageert hij altijd erg enthousiast op ze.
Na herplaatsing is het van belang dat Guus in de beginperiode kan wennen aan zijn nieuwe baasjes en plek, zonder introductie van vreemden.
Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:
Guus kan heel goed alleen blijven. Hij is dit ook gewend (maximaal een halve dag ongeveer).
Gedrag in de auto:
Guus vindt het leuk om mee te rijden in de auto. Vaak uit zich dit wel in wat gepiep van opwinding (waar gaan we naartoe?), maar dit is goed te corrigeren. Dan gaat hij rustig liggen.
Wat de hond leuk vindt om te doen:
Guus houdt van flinke wandelingen maken, zoekspelletjes doen, spelen met de baas en daarnaast heeft hij de Sport & Spel trainingen ook altijd erg leuk gevonden.
Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:
Guus is een zeer prikkelgevoelig hondje, en dat is een mooie eigenschap maar staat hem ook vaak in de weg. Spanning kan snel opbouwen bij Guus, en dan kan resulteren in uitvallen op soms onverwachte momenten. Vaak zijn dit achteraf gezien geen onverwachte momenten, en wel verklaarbaar. Hierom is het ook echt noodzakelijk dat mensen ervaring hebben met honden én met probleemgedrag bij honden. Je kan dan sneller een situatie herkennen en op de juiste manier anticiperen om incidenten te voorkomen.
Daarnaast heeft Guus baknijd. Rondom zijn voerbak is zijn gedrag al een stuk verminderd, maar is nog niet helemaal weg. Ook met botjes is het opletten.
We zien dat als Guus bij een (bekende) oppas is hier ook extra rekening mee gehouden moet worden. Dus vermoedelijk ook straks na de herplaatsing.