Noortje (Gereserveerd)   Het is niet meer mogelijk om te reageren

Filmpje Noortje:
https://youtu.be/hbEVe66veNY

Gedrag in huis / tuin:

Noortje is een hele lieve, sensitieve, actieve en aanhankelijke hond.
Ze is graag bij je in de buurt, gewoon om erbij te zijn en te kijken wat je aan het doen bent. Of om even aandacht te krijgen, dan komt ze tegen je aan staan om even te kroelen.
Ze heeft zo haar actieve speelse momenten en dan komt ze aanzetten met een speelgoedje en nodigt ze je uit voor spel.
Noortje is in de ochtend of wanneer het buiten rustig is (er geen kinderen / geluiden zijn van buitenaf), het meest ontspannen, dit merk je in heel haar doen en laten. Dan kan je ook lekker met haar in de tuin zitten en dan gaat ze rustig liggen.
Prikkels van buitenaf maken haar prikkelbaarder, waardoor ze alert wordt en ook gaat aanslaan op geluiden. Of mensen die langs de tuin af lopen.

Gedrag in een vreemde omgeving:

We nemen haar nooit mee naar een omgeving waar veel mensen / prikkels zijn. Naar het bos/ strand geen probleem.

In de vakanties en als we een dagje weggaan gaat ze naar een hondenpension waar ze het goed naar haar zin heeft.

Gedrag aan de lijn:

Noortje is een heel slim hondje. Ze kent de nodige commando's en kan goed meelopen aan de lijn. Wel is ze heel sensitief; Ze is geluid gevoelig, dus opletten met brommers e.d.
Aan het begin van de wandeling is ze het meest ontspannen en loopt ze rustig en relaxt mee. Als er iets gebeurd wat ze spannend vindt dan is ze goed af te leiden en te sturen. Naarmate de wandeling vordert en haar adrenaline / spanning hoger ligt, gaat ze meer op haar omgeving reageren en is op dat moment ook minder goed te sturen in haar gedrag.

Gedrag tijdens het loslopen:

Gaat goed. Ze loopt alleen los daar waar geen fietsen/auto’s zijn. Ze kent de nodige commando's en luistert hier ook goed naar. Ze loopt ook nooit weg.

Gedrag naar andere honden:

Noortje is heel sociaal naar andere honden, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ik ga ook regelmatig met een groepje mensen en hun honden wandelen, dit gaat altijd goed. Ook is Noortje gewend mee te gaan met een kleinschalige uitlaatservice. Noortje kan altijd heel leuk spelen met andere honden.
Alleen grote honden kan ze soms wat spannend vinden. Ze heeft dan haar staart tussen de benen, maar ze is dan toch nieuwsgierig en wil er wel naartoe om kennis te maken. Als de andere hond dan relaxt reageert dan is het al snel goed.

Gedrag naar katten:

Gaat niet. Ze gaat op katten jagen.

Gedrag naar kinderen:

Binnenshuis gaat dit heel goed. Ze moet in het begin altijd even wennen, maar na gewenning gaat het goed. Ze is gewend aan mijn kleinkinderen van 3 jaar en 7 maanden. Als zij langskomen dan reageert ze de eerste 10 minuten heel enthousiast en moet op dat moment in haar enthousiasme wel wat begrensd worden. Als iedereen gesetteld is en rustig zit, dan wordt Noortje ook weer rustig.

Onbekende kinderen vindt ze spannend. Ze vindt het ook niet fijn als vreemde kinderen haar zomaar gaan aaien.

Gedrag naar onbekende mensen:

Moet ze in begeleidt worden. Als er visite komt met niet heel bekende mensen doen we haar aan de lijn en als iedereen heeft plaats genomen en rustig zit kan ze los.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Kan heel goed alleen zijn. Ze zit bij ons in de keuken/garage. Slaapt in de nacht in de bench.

Gedrag in de auto:

Ze vindt autorijden niet heel leuk, maar we doen het wel. Ze wordt niet misselijk.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Spelen met de bal, stok. Zoekspelletjes, trucjes leren, lange wandelingen, zwemmen, aan het strand spelen, lekker bij je liggen en geaaid worden, gemasseerd worden.

Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:

Ze is heel gevoelig voor geluid, is snel overprikkeld en heeft territorium gedrag.

Voor Noortje geldt dat eigenlijk alles wat nieuw is, spannend is. Wanneer ze de gelegenheid krijgt om rustig ergens aan te wennen dan gaat het goed.
Dingen die je in eigen controle hebt kun je haar dan ook goed aanleren, denk aan het lopen over een bruggetje, zwemmen in het water, contact met mensen in huis etc.
Maar veel dingen heb je niet in eigen controle, zoals omgevingsgeluiden. Maar ook (spelende) kinderen buitenshuis. Wanneer ze onrustig is uit zich dit in sneller aanslaan op geluiden, minder goed haar rust pakken en territoriaal gedrag (mensen mogen dan absoluut niet in de buurt van de tuin lopen). Ze zal op het geluid afstuiven en hard gaan blaffen vanuit de tuin.

Status herplaatsing: Proefperiode loopt tot 27-09-2023
Naam: Noortje
Ras: Sheltie x Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Schofthoogte/Gewicht: 45 cm / 18 kg
Geslacht: Teef - Gesteriliseerd
Geboortedatum: 12-05-2019
Paspoort aanwezig / Foto paspoort ontvangen: Ja / Ja
Gechipt + Goed geregistreerd: Ja
Laatste inenting: 28-04-2023
Titerbepaling geldig tot: -
Verzekering: N.v.t.
Medisch / Medicatie: N.v.t.
Speciaal voer: N.v.t.
Kan met honden: Ja
Kan met katten: Nee
Kan met kinderen: Nee
Kan alleen zijn: Ja
Wagenziekte: Nee
Kan los lopen: Ja
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja
Kan traplopen: Ja
Plaatsing op adres zonder tuin: Ja
Specifieke plaatsingsvoorwaarden:
Woonplaats eigenaar: Noord-Brabant, Woudrichem
Reden van herplaatsing: Omdat ze zo hypergevoelig is voor geluid moet je bij het uitlaten altijd alert zijn op busjes, fietsjes, stepjes, kinderen, enz.
We wonen in een woonwijk met veel kinderen en een park met speeltuin vlakbij en we hebben aan de zij en achterkant van ons huis buren met (basisschool)kinderen.
Daarbij komt ook dat ze territorium gedrag heeft wat een snap/bijt incident tot gevolg heeft gehad met 1 van onze buurkinderen.

We hebben gemerkt dat wanneer het rustig is in onze omgeving (laatst waren meerdere buren op vakantie), dat Noortje een stuk beter in haar vel zit en minder heftig gedrag vertoont. Daarom denken we dat een rustigere omgeving haar heel goed zal doen.
Vergoeding: 0