Filmpjes van Fudge:
https://youtube.com/shorts/mC57PS5ClUY
https://youtu.be/ckS3uzZyJ0g
Gedrag in huis / tuin:
Fudge kan in huis en tuin uren slapen of rustig liggen in een ruimte of tuin waar wij ook zijn. Fudge is aanhankelijk. Hij ligt het liefst heel de dag bij ons in de buurt en komt regelmatig uit zichzelf knuffelen.
Naast deze relaxte momenten kan het ook voorkomen dat hij onrustig is, dit uit zich dan in zenuwachtig rondjes lopen, jagen op vogels, reageren op voorbijgangers. Kan dan ook ondeugend zijn en een kussen van de bank of rondslingerende schoen pakken. Dit sloopt hij niet en hij geeft het op verzoek ook weer af. Als bij onrust normale afleiding (even spelen) niet helpt, kan het helpen om hem even te isoleren in een eigen ruimte (hij in de keuken en wij in de woonkamer) of desnoods even aan te lijnen. Dan geeft Fudge zich snel over en gaat rusten.
Gedrag in een vreemde omgeving:
Als Fudge met vertrouwde mensen is, past hij zich makkelijk aan in een vreemde omgeving. Hij kan met ons mee op vakantie en is dan in een vreemd vakantiehuis snel op z'n gemak. Kan ook daar los binnen en buiten in omheinde tuin liggen en zoekt zijn eigen plek.
Voorheen namen we hem ook mee naar restaurants of terrassen en dat ging toen heel goed, maar daar is Fudge op het moment te onrustig voor. Vooral als er andere honden kunnen zijn, is het niet aan te raden op het moment.
Gedrag aan de lijn:
Tot 2,5 jaar hebben we met Fudge gelopen aan gewone korte en lange lijn en halsband. Bij de appèl-training had hij soms een stropriempje om. Fudge trok altijd flink aan de riem, behalve als hij echt in de training zat.
Sinds een jaar doen we een andere training en loopt Fudge alleen nog aan een Y-tuig, bijna altijd met de 5-meter lijn. We hebben bewust geoefend op niet-trekken. Het heeft lang geduurd, maar nu kun je normaal lopen met Fudge.
We lopen nu alleen nog korte langzame rondjes (2x per dag) waarbij hij heel veel mag snuffelen. Dat gaat goed. Je moet wel alert zijn op katten, konijnen, etc, want dan wil hij wel gaan jagen en trekt dus plots aan de lijn. Andere honden passeren is nog een uitdaging en ook dan kan Fudge aan de lijn trekken.
Gedrag tijdens het loslopen:
Loslopen hebben we in het begin wel gedaan, maar doen we al lang niet meer met Fudge, sinds hij teveel ging jagen. Als hij een konijn, haas of poes ziet, ben je hem kwijt. Daarnaast kan hij incidenteel ook opeens besluiten achter een auto aan te gaan, die hij doorgaans gewoon negeert.
Gedrag naar andere honden:
Fudge kon in het begin redelijk goed met andere honden. Vanaf dat Fudge een half jaar was ging hij 2 dagen per week naar opvang waar hij los met andere honden was. Dat ging op een gegeven moment, na ongeveer een jaar, niet goed. Fudge kreeg daar veel stress van. In de tussentijd is Fudge op straat tijdens het wandelen aan de lijn aangevallen door een andere loslopende hond en daarbij ook verwond. Sindsdien is Fudge heel gestresst bij het zien van (de meeste) andere honden. Het werd steeds erger. Hij raakt heel erg gestresst en als dat te erg wordt, richt hij die stress op degene dichtbij en kan bijvoorbeeld in je voet bijten. De heftigheid van de reactie verschilt per hond. Uiteraard is de reactie op de hond die destijds aanviel het ergst. Tijdens voorspelbare opgezette trainingssessies zien we dat het wel goed gaat, maar als je buitenshuis met wandelen teveel honden tegen komt helaas niet. Het is dan ook voor Fudge (en de eigenaar) het fijnst om ergens te lopen waar je geen andere honden tegenkomt of op ruime afstand kan passeren.
Gedrag naar katten:
Fudge kan niet met katten.
Gedrag naar kinderen:
Fudge kan supergoed met kinderen. We liepen vanaf het begin vaak langs het schoolplein en dan werd Fudge uitgebreid geknuffeld (met goede begeleiding, dat het niet overweldigend was). Onze eigen 3 kinderen zijn nu tieners / pubers en kunnen gewoon knuffelen en spelen met Fudge.
Gezien de stress die Fudge op het moment ervaart van zijn trauma, zou ik hem nu niet los in de buurt van (kleine) kinderen laten.
Gedrag naar onbekende mensen:
Fudge vindt het prima als er iemand komt. Hij wil dan het liefst wel enthousiast begroeten en geaaid worden. Fudge vindt het moeilijk als mensen vertrekken. Hij wordt dan heel onrustig en wil duidelijk niet dat je gaat. Wij laten Fudge nu liever in een andere ruimte als er kort bezoek komt of als mensen weg gaan.
Buitenshuis is Fudge ook vriendelijk naar mensen. Hij laat zich ook goed door vreemden aaien.
Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:
Fudge kan heel goed alleen blijven. Alleen het moment dat je vertrekt is voor hem stressvol. Zodra hij door heeft dat er iemand vertrekt, wordt hij onrustig. Hij gaat rondjes lopen en vertoont rijgedrag. Als hij je echt weg ziet rijden met de auto of fiets gaat hij blaffen. Dat duurt maar kort (gemonitord met camera), maar is toch onnodige stress. Wij proberen daarom ongezien te vertrekken. Fudge kan dan prima tot 6 uren alleen thuis blijven (als hij daarvoor goed aandacht, mentale uitdaging en wat beweging heeft gehad). Hij sloopt dan niks in huis, staat af en toe een keer op en rekt zich uit, loopt een rondje door de keuken, speelt met zijn speeltjes, maar ligt vooral te slapen.
Gedrag in de auto:
Fudge kan heel goed mee in de auto. Hij zit bij ons met een veiligheidslijn (tegen onverwacht wegglippen als je de deur opent) in de achterbak. Hij is dan volledig kalm. Bij langere ritten (vakantie) gaan ie lekker liggen.
Wat de hond leuk vindt om te doen:
Fudge heeft veel mentale uitdaging nodig. Snuffel- en zoekspelletjes doet hij graag. Ook zijn we gestart met mantrailen / speuren en dat lijkt hij ook leuk te vinden, maar hij is hierin nog niet heel erg getraind.
Vroeger maakten we lange stevige wandelingen, maar dat vond ik leuker dan de hond. Fudge doet het nu beter op 2 kortere wandelingen, waarbij hij heel veel mag snuffelen.
Fudge houdt ook erg van een plons in zijn zwembadje (grote speciekuip) buiten of een ondiepe plas bij het wandelen. Hij wil absoluut niet zwemmen met zijn poten van de grond of natgespoten worden met een tuinslang, maar spetteren in ondiep water vindt hij heerlijk.
Thuis is hij ook gehecht aan zijn knuffel. De juiste knuffel die met zorg overhandigd wordt, laat hij maandenlang heel. Hij pakt deze in zijn bak en loopt er mee rond als hij stress heeft (geeft hem rust) of speelt ermee op de grond zonder te slopen. Soms na een paar maanden, gaat de knuffel er opeens toch aan. Een nieuwe knuffel gaat dan weer maanden mee en is dan weer snel favoriet.
Fudge vindt het ook fijn om uitgebreid te knuffelen en om gemasseerd te worden.
Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:
- Op het moment heeft Fudge moeite met het verwerken van teveel prikkels. Dat zijn, zoals beschreven, vooral andere honden, maar ook andere loslopende dieren, zoals konijnen, hazen, katten, grotere vogels (duiven en eksters).
Wanneer zijn stress te erg wordt, richt hij die stress op degene dichtbij en kan bijvoorbeeld in je voet bijten. Dit gebeurt het snelste bij het tegenkomen van andere honden op (relatief) korte afstand. Met name als hij in de verdediging of aanval wil en hij hierin te veel gecorrigeerd of tegengehouden wordt, dan kan zijn stress level ook opbouwen waarna hij uiteindelijk ook een dergelijke reactie kan geven.
- Als Fudge iets "veroverd" heeft, zoals eten van het aanrecht of een konijn (levend of dood), dan kan je dit niet zomaar van Fudge afpakken. Is het een vaatdoekje of schoen dan kan je dit gewoon ruilen tegen een hondensnoepje. Maar is het eten dan kan je het beter laten voor wat het is, omdat hij anders een felle reactie kan geven. Eten wat hij van ons heeft gekregen, zijn voer of een kleine lekkernij, daar vertoond hij dit gedrag niet bij.
- Heel veel bezoek in en uit is voor Fudge te onrustig.
- Voorheen vond Fudge ook apparaten zoals de stofzuiger en de grasmaaier niet leuk, maar zolang die niet dicht in de buurt komen (achter een hek of raam) kan hij die nu negeren. Hij heeft ook een tijd elke auto die voorbij kwam langs ons huis nagejaagd, maar dat is nu een stuk minder.