Skip to main content

Wally (Reactie stop)   Het is niet meer mogelijk om te reageren

Gedrag in huis / tuin:

We wonen in een 2-onder-1-kapwoning met een grote tuin waar hij graag in speelt. Hij ligt graag in het zonnetje, vooral als het lekker rustig is.
Binnen is Wally een hond die voornamelijk "aan" staat. Hij neemt veel waar; hoort en ziet alles, waardoor hij niet goed in volledige ontspan modus gaat. Het is dan ook belangrijk dat hij in huis zijn eigen rustplek heeft. We hebben een fijne plek voor hem gecreëerd in de bijkeuken, waar hij soms zelf naartoe gaat om rustig te liggen. We helpen Wally op momenten ook door hem verplichte rust in de bench aan te bieden, zodat hij de tijd neemt om te ontspannen.
In huis wil Wally af en toe ook spelen. Dit doet hij dan graag met een touw of zijn beer.
Wally is niet erg waaks. Wanneer er mensen langs het fietspad naast onze tuin lopen, slaat hij aan. In huis blaft hij voornamelijk als hij buiten iets ongewoons hoort. Vaak is het na even aanslaan ook wel weer klaar.

Gedrag in een vreemde omgeving:

Wally is in drukke omgevingen soms wat onzeker. Echter, zodra hij in een bosrijke omgeving is, komt hij helemaal tot leven! Hij is dan enthousiast en geniet zichtbaar van zijn wandelingen. Wally is een echte buitenhond die volop van de natuur houdt. Vanaf het begin dat Wally bij ons is hebben we Wally vaak met ons meegenomen. Op de boot, op vakantie en weekendjes weg. Zolang Wally in een klein gezelschap is en voldoende beweging en rust krijgt kan Wally hier erg van genieten.

Gedrag aan de lijn:

Wally loopt netjes aan de lijn en heeft veel aandacht voor zijn baas. Hij wordt hiervoor regelmatig beloond, wat zijn motivatie verhoogt.
Van fietsers en wandelaars trekt hij zich niet aan, maar andere honden vindt hij soms spannend. Als hij aangelijnd is en we komen andere honden in de buurt van onze woning tegen, dan wil hij nog weleens fel reageren naar sommigen. Dit gedrag is goed te sturen met afleiding, en in andere omgevingen, zoals het bos of strand, laat Wally dit gedrag niet zien.
In een drukke omgeving met veel lawaai van o.a. auto`s (vooral kletterende karren) word hij soms angstig en onzeker waardoor hij vlucht gedrag vertoont.

Gedrag tijdens het loslopen:

Wally is gewend om alleen los te lopen in een omheind losloopgebied. Als hij losloopt, kan hij soms afgeleid zijn, vooral als er iets is wat zijn interesse wekt.
We werken regelmatig met een lange lijn, zodat hij voldoende vrijheid heeft, maar ook onder controle blijft. De lijn wordt dan los op de grond gelegd.

Gedrag naar andere honden:

Wally is opgegroeid met een Cocker Spaniel van een ouder, en hij speelt graag met andere honden. Op de hondenschool loopt hij in een roedel en tijdens de losloopmomenten doet hij zijn eigen ding, maar ontmoet hij ook graag andere honden. Als Wally een hond leuk vindt, speelt hij graag samen. Hij begrijpt hondentaal goed en weet zijn grenzen aan te geven, wat maakt dat hij sociaal is met andere honden. In het bos of strand laat hij dit sociale gedrag ook zien.

Gedrag naar katten:

Wally is niet opgegroeid met katten en is daar ook niet zo gewend aan. In de tuin jaagt hij ze weg, maar tijdens wandelingen negeert hij ze vaak. Als hij een kat tegenkomt, is hij meestal goed te sturen en kan hij zijn aandacht weer richten op het wandelen.

Gedrag naar kinderen:

Wally is niet opgegroeid met kinderen en vermijdt ze het liefst. Buiten laten we Wally niet door kinderen aaien, omdat hij dit niet prettig vindt. Daarom stellen we ook voor om Wally niet in de buurt van kinderen te laten komen, zowel binnen als buiten.

Gedrag naar onbekende mensen:

Wally kan enthousiast reageren op onbekenden. Hij rent blij op ze af. En soms springt hij ook tegen de mensen op. Vaak denken mensen dat hij geaaid wil worden, maar dat is niet altijd het geval. Een onverwachte aai kan hem laten schrikken, waardoor hij kan uitvallen.
Om misverstanden te voorkomen, raden we aan Wally niet te aaien. Wil iemand toch contact maken, dan is met hem praten een betere optie. Laat men hem met rust, dan gaat hij vanzelf zijn eigen gang, en kunnen bezoekers zonder problemen op visite zijn.
In de tuin kan Wally soms waaks zijn, maar zodra iemand binnen is, gedraagt hij zich vriendelijk.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Wally kan goed alleen zijn. Zelfs in nieuwe omgevingen voelt Wally zich op zijn gemak als hij alleen wordt gelaten. Hij zit dan in zijn bench, vaak met een kleedje erover. Wally gedijt het beste in een rustige, prikkelarme omgeving.

Gedrag in de auto:

Wally reist zonder problemen in de auto, waar hij altijd in zijn reisbench zit. We zetten de bench altijd op de grond zodat hij er zelf in kan lopen, omdat hij niet altijd van tillen houdt. Wally heeft geen moeite met autoritjes en kan goed ontspannen tijdens de rit.
Daarnaast vindt hij het heerlijk om achterop de fiets in de fietsmand mee te rijden. Hij blaft dan niet en geniet van het uitzicht!

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Wally houdt van wandelen, rennen, spelen, snuffelen en zwemmen. Doordat hij heeft leren zwemmen in een zwembad komt hij altijd weer terug met zwemmen. Hij is een echte avonturier die graag buiten is en geniet van alles wat de natuur te bieden heeft. Ook kan hij genieten van het samen spelen met de baas of en andere hond. Zijn neus werkt erg goed en Wally haalt veel voldoening uit het snuffelen naar koekjes.

Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:

- Wally heeft moeite met de rust vinden in huis. Hij kan dan moeilijk zijn grenzen bewaken en gaat door totdat hij te ver gaat. Hierdoor wordt hij prikkelbaarder en kan eerder uithalen in situaties. Om dit te verbeteren, hebben we intensief samengewerkt met een gedragstherapeut. Daaruit hebben we geleerd hoe belangrijk het is om Wally verplicht rust te geven. Dit heeft hem enorm geholpen en zijn gedrag merkbaar verbeterd.
- De grens tussen onderprikkeling en overprikkeling is klein. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer Wally achter zijn staart aan gaat jagen. Daarom is het belangrijk om de juiste balans te behouden.
Als hij een actieve dag heeft gehad (wat hij geweldig vindt), is het essentieel om daarna voldoende rust in te bouwen. Dit helpt hem om weer te herstellen en voorkomt dat hij overprikkeld raakt.
- Wally heeft voernijd, vooral bij eten dat hij als zijn bezit beschouwt, zoals kauwsnacks en zijn etensbak. Wanneer voer op de grond wordt gestrooid, is er geen probleem. Omdat we buitenshuis veel met Wally trainen, krijgt hij het grootste deel van zijn voer al tijdens de wandeling.
- Wally heeft ook bezitsdrang, maar dit komt vooral voor bij nieuwe dingen waar hij op dat moment helemaal gek op is. Spullen die hij al een tijdje heeft, vindt hij nog steeds leuk, maar niet zo bijzonder dat hij ze gaat verdedigen.
- Onverwachtse aanrakingen. Dit komt nog voort vanuit de periode waarin hij pijn had vanwege zijn heup. Hij is hieraan succesvol geopereerd en volledig hersteld, en pijn is verder uitgesloten. Toch zit de ervaring nog in zijn herinneringen, waardoor hij sneller negatief kan reageren op onverwachte aanrakingen.

Status herplaatsing: Op 17-03-2025 hebben geïnteresseerden de contactgegevens doorgekregen van de eigenaar
Naam: Wally
Ras: West Highland White Terrier
Schofthoogte/Gewicht: 8,7 kg
Geslacht: Reu - Gecastreerd
Geboortedatum: 16-10-2021
Paspoort aanwezig / Foto paspoort ontvangen: Ja / Ja
Gechipt + Goed geregistreerd: Ja
Laatste inenting: 23-10-2024
Titerbepaling geldig tot: -
Verzekering: N.v.t.
Medisch / Medicatie: Wally is geopereerd aan zijn heup (links achter) toen hij een half jaar was. Hij heeft toen een heupkopresectie gehad. Hier is hij fysiek goed van hersteld en heeft geen beperking. Wij gaan 1 keer per jaar naar een fysio voor Wally om hem los te masseren. Dit hoeft niet perse.
Speciaal voer: N.v.t.
Kan met honden: Ja
Kan met katten: Nee
Kan met kinderen: Nee
Kan alleen zijn: Ja
Wagenziekte: Nee
Kan los lopen: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja
Kan traplopen: Ja
Plaatsing op adres zonder tuin: Nee
Specifieke plaatsingsvoorwaarden:
Woonplaats eigenaar: Friesland, Sneek
Reden van herplaatsing: De reden dat we Wally helaas herplaatsen, is dat we recent een baby hebben gekregen. We hebben het gevoel dat Wally zich onzeker voelt door de onrust die de baby met zich meebrengt. Wally kan soms uitvallen wanneer hij overprikkeld is of bezitterig is over iets op de grond. Hij heeft veel structuur en begrenzing nodig, maar door de komst van de kleine kunnen wij hem niet meer de aandacht en structuur geven die hij verdient. We hebben met een gedragstherapeut gewerkt, wat heeft geleid tot verbeteringen in zijn gedrag, maar we voelen dat we hem nu niet meer de juiste omstandigheden kunnen bieden. We hebben geen vertrouwen dat Wally goed met de baby om kan gaan zodra deze gaat kruipen, en willen incidenten voorkomen.
We zijn ervan overtuigd dat Wally veel beter zal functioneren op een adres die van nature qua setting beter bij hem aansluit.
Vergoeding: Alleen zichtbaar voor de mensen die in het systeem staan geregistreerd bij HHIN.