Gaia   Log in om te reageren

Bemiddeling type 1

Gedrag in huis:

Gaia is in huis een hele lieve hond. Houdt er echt van om contact met je te hebben, aandacht krijgen en geaaid te worden. Het liefst zou ze zo bovenop schoot klimmen.
Gaia is een beetje lomp in haar gedrag (dingen omlopen en tegen dingen aanlopen, speelgoed van kinderen omver lopen etc). Ze kan soms wat onrustig zijn en dan gaat ze ijsberen, zoeken naar een plekje of loopt ze continu achter iedereen in huis aan. Vaak vindt ze in de avonden wat beter haar rust.

Gedrag in een vreemde omgeving:

Beetje onwennig in het begin, maar ze past zich er vrij snel in aan. Dan gedraagt ze zich al vrij snel zoals ze zich ook thuis gedraagt. Ze houdt je alleen wel goed in de gaten en loopt achter je aan als je van je plek wijkt, ze lijkt dan bang dat je haar verlaat.

Gedrag aan de lijn:

Gaia schrikt van zo'n beetje alles in de omgeving en is hoog sensitief tijdens de wandeling. Ze trekt zeer fors aan de riem (ook met verschillende riemen zoals Gentle Leader, Y-Frame, etc). Als ze iets ruikt of ziet, dan wil ze er heen al moet ze er tijgerend komen. Bij het zien van andere dieren (anders dan honden) wil ze er 6 van de 10 keer op af. Bij het zien van andere honden gaat ze of liggen, of passeert ze en wil er daarna weer op af of juist van wegrennen. De laatste optie is nog dat ze kan gaan blaffen, dit laatst gebeurt echter weinig. In ieder geval zal ze in alle gevallen naar de hond blijven kijken totdat deze definitief uit beeld is verdwenen.

Bovenstaande geldt voor een 1 op 1 situatie. In het geval er meerdere personen meelopen zoals bijvoorbeeld een van onze kinderen, neemt haar hoge sensitiviteit met 3 levels toe, waardoor ze nog harder aan de riem gaat trekken, flink hijgend alle kanten op rent en bijna niet te controleren is.

Gedrag tijdens het loslopen:

Buiten een afgezet gebied kan Gaia NIET loslopen. Als dat wel gebeurt, gaat ze als een losgebroken dolle stier tekeer en krijg je haar zeer moeilijk te pakken. Ze zal dan achter ieder loslopend dier aan gaan jagen (eenden, katten) en in iedere sloot of ander water springen als ze daar een eend of waterkip ziet. Haar dan weer aangelijnd krijgen is zeer moeilijk.

Het is ook belangrijk om thuis alert te blijven op open deuren. Als Gaia momenten ziet om "weg" te kunnen komen/te ontsnappen, vanuit bv een tuin of bij de voordeur, zal ze de kans zeker grijpen als die zich voordoen.

Binnen de kaders van een afgezet gebied gaat het goed, ze zal hier onbezorgd rondrennen en als er andere honden bij zijn, zal ze willen spelen met deze honden en ze uit blijven dagen om te spelen.

Gedrag naar andere honden:

Binnen in huis is ze heel erg geïnteresseerd en blijft ze dit ook totdat ze de aandacht van de hond heeft gekregen. Ook zal ze blijven proberen de hond uit te dagen tot spelen.

Op dit moment verblijft Gaia bij een bevriend gezin met andere honden. Ze lijkt een plek in de roedel te hebben en ziet hoe andere honden in bepaalde situaties handelen. Dit helpt een beetje in haar gedrag, maar ook onze vrienden zien haar reguliere gedrag nog maar al te vaak terugkomen, zoals bij het weglopen en het trekken aan de riem.

Buitenshuis is haar gedrag naar honden wisselend. Voor kleine keffertjes is ze bang en/of valt ze soms uit. Alle andere honden kunnen rekenen of haar volle aandacht.

Gedrag naar katten:

Binnenshuis hebben we dit nooit aan de hand gehad, maar hiervan verwachten we weinig goeds. Ze is een keer losgebroken en de kat van onze buren na een dollemansachtervolging tot in hun woonkamer achtervolgd, waarbij alles in haar weg het moest ontgelden. Buitenshuis krijgen ze haar volle aandacht en wil ze ze het liefst opjagen en ondanks dat ze al eens door een kat is gekrabd, blijft haar zeer grote interesse voor deze dieren bestaan.

Gedrag naar kinderen:

Heel erg lief! Gaia is echt een hele lieve hond voor mensen en zo ook voor jonge kinderen. Ze is ook heel tolerant naar ze. Binnen omringd door kinderen kan ze een beetje naïef en onstuimig zijn, waardoor ze er uit enthousiasme nog weleens tegenop zou kunnen springen. Om zich vervolgens al vrij snel te laten aaien of vertroetelen.
Buiten trekt ze nog eens extra aan de riem en toont vaak hetzelfde gedrag, zij het iets minder uitbundig.

Gedrag naar onbekende mensen:

Heel vriendelijk. In huis start het veelal met blaffen totdat de persoon iets langer binnen is, dan blijft ze aandacht vragen van deze persoon of zal ze zich berusten in de bench als ze daar in wordt gezet. In de mand kan ze niet blijven liggen, ze zal continu contact blijven zoeken met het bezoek.
Buiten vindt ze de meeste mensen wel interessant en gaat ze op zoek naar aandacht van iedereen die het maar kwijt wil. Al is ze buiten niet zo gefocust op mensen, meer op alle dieren die er maar voorbij komen.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Kan prima alleen zijn voor een paar uur. Bij vertrek en terugkomst met het hele gezin (als ze bijvoorbeeld de motor van de auto hoort) zal ze wat blaffen maar niet extreem. Het is meer een blije welkomstgroet. Bij één op één vertrek en thuiskomst is ze gewoon een blij ei en is er verder weinig aan de hand.

Gedrag in de auto:

Van de vorige eigenaren begrepen we dat ze wagenziek was. Hier hebben wij nooit iets van gemerkt, ook al hebben we best aardige afstanden met haar gereden. We hadden/hebben geen bench voor in de auto, dus bij ons ging ze los in de kofferbak. Hierdoor ging ze wel half over de achterbank hangen bij de kinderen om erbij te kunnen zijn.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Gaia kan er ontzettend van genieten om los te kunnen lopen in een omheind gebied. Het liefst samen spelen met een andere hond.
(Intelligentie)spelletjes doen vindt ze leuk en ze leert snel. Binnenshuis kan ze dit lang volhouden, buiten is ze er snel klaar mee of snel afgeleid.
Gaia kent ook verschillende commando's zoals zit, lig, wacht, maar ook commando's zoals poot, snuffel, en rollen.
Touwtje trekken, of in haar geval diertje trekken (zo'n beest met een uittrektouw erin, wij hebben deze van de Intratuin, is zwaar favoriet).

Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:

Zoals eerder vermeld is Gaia echt een ontzettende lieverd. Er zit geen kwaad in haar. Binnen een afgeschermde omgeving kan en wil ze alles leren en heel snel ook. Maar stap naar buiten en het is klaar, ze is voor niks ontvankelijk en het is (voor ons) onmogelijk gebleken haar te trainen. Zelfs na nog een puppy cursus (ze had er al 2 gehad toen wij haar kregen), een aantal privé lessen en 2 privé consults, heeft niets haar kunnen helpen. Een aantal weken geleden heeft de dierenarts Clomicalm voor haar voorgeschreven (dit zou stress helpen verminderen en wordt ook wel ingezet bij vuurwerk en/of verlatingsangst), in de hoop zo de scherpe randjes er een beetje af te halen. In het begin leek het wel iets te doen, maar uiteindelijk heeft ook dit niet geleid tot het gewenste resultaat. Zwaardere medicijnen willen we haar niet aan doen. Gaia is buiten huis veel te snel teveel overprikkeld en heeft dus zeer waarschijnlijk in haar puppy tijd veel te weinig geleerd en meegekregen. Alles lijkt buiten ook elke keer weer nieuw te zijn, alles heeft en krijgt haar ongelimiteerde aandacht en het is ons helaas niet lukt om dit gedrag te veranderen.

In huis: Als ze naar buiten kan kijken en daar dieren te zien zijn (zoals bij ons in de tuin konijnen of katten) dan wordt ze heel erg onrustig, blijft ze zwaar gefocust voor het raam staan en laat het dan maar heel moeilijk los.

Status herplaatsing: Nog op zoek - Laatste bevestiging was op 20-07-2021
Woonplaats eigenaar: Zuid-Holland, Pijnacker
Reden van herplaatsing: Na een jaar zo'n beetje alles binnen onze mogelijkheden te hebben gegeven (trainingen, tijd, geld en heel veel energie) zijn we opgebrand. Het 4 x per dag uitlaten wat wij deden zorgde dan ook voor heel veel irritatie, frustratie en stress bij iedereen in het gezin. De kinderen hebben geen affiniteit met Gaia, omdat ze niet mee kunnen met uitlaten en omdat we geen leuke dingen met haar kunnen ondernemen als gezin. Als we bijvoorbeeld naar het strand of bos gaan, dan moet dat immers zonder de hond.
Voor de duidelijkheid; Gaia is binnenshuis de allerliefste hond die je je maar kunt bedenken en wensen. Buitenshuis is ze nog steeds heel lief, alleen neemt dan de onstuimigheid de overhand en is ze niet meer benaderbaar.
Vele tranen later zoeken we voor deze lieverd dan ook een persoon, stel, of gezin met liefst grotere kinderen met een tuin én een groot hart. Iemand die vooral voldoende tijd en geduld heeft en reeds ervaring heeft met dit soort gedragsproblematiek en weet waar ze mee te maken krijgen, want ze is in basis gewoon een puppy van bijna 25 kg.
Vergoeding: Alleen zichtbaar voor de mensen die in het systeem staan geregistreerd bij HHIN.
Paspoort aanwezig: Ja
Foto paspoort ontvangen: Ja
Gechipt: Ja
Chip staat goed geregistreerd: Ja
Naam: Gaia
Ras: Labradoodle: Kruising Labrador en Koningspoedel
Schofthoogte/Gewicht: 65 cm / 24 kg
Geslacht: Teef
Gecastreerd / Gesteriliseerd: Nee
Geboortedatum: 07-12-2018
Laatste inenting: 14-04-2021
Titerbepaling geldig tot: -
Verzekering: OHRA
Medisch: N.v.t.
Speciaal voer: N.v.t.
Medicatie: N.v.t.
Kan met honden: Ja
Kan met katten: Nee
Kan met kinderen: Ja, met alle leeftijden
Kan alleen zijn: Ja
Wagenziekte: Nee
Kan los lopen: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Beetje
Kan traplopen: Ja
Heeft een tuin nodig: Ja