Nova (Reactie stop)   Het is niet meer mogelijk om te reageren

Gedrag in huis:

Nova vindt het heerlijk om bij je te liggen, maar kan ook lekker tevreden in haar mand gaan liggen. Ze komt onderdanig over, maar vindt aandacht krijgen heerlijk.
Ze wil heel graag spelen, maar als zij “klaar” is met spelen zal ze vredig haar mand opzoeken.

Lawaai vindt ze niet prettig. Denk aan een stofzuiger. Ze wordt er onrustig van en blijft dan de stofzuiger in de gaten houden en af toe blaft zij ernaar. Als wij beneden bezig gaan met het huishouden heeft ze vaak de neiging om mee te lopen en je in de gaten te houden, maar ook hier is ze goed in te sturen. Wij sturen haar naar haar plaats. Zijn wij boven bezig, dan blijft ze vaak liggen in haar mand.

Nova heeft veel beweging nodig. Vindt wandelen en rennen heerlijk. Als dit voldoende gebeurt op een dag is zij rustiger. Is dit te weinig gebeurt, dan is zij zeer alert op allerlei omgevingsgeluiden. Nova is zeer waakzaam. Ze gaat dan blaffen. Vaak maar eventjes.

Wij hebben een grote tuin en daar is Nova zeer vaak te vinden als het weer het toelaat. Ze ligt dan op het gras of op haar mand buiten heerlijk te genieten.

Karaktereigenschappen:
Ze heeft over de gehele dag momenten dat ze zeer actief is. Ze wil dan spelen (bal, “stoeien”), lange wandeling maken en kunnen rennen.
Ze is slim. Je kunt haar van alles aanleren en pakt dit vlot op.
Daarbij komt wel haar eigenwijsheid om de hoek kijken. Als ze iets niet wil, dan is dat wel te merken.

Gedrag in een vreemde omgeving:

Nova komt niet in drukke omgevingen, anders dan een woonwijk met allerlei drukte van zichzelf. Wij wandelen vaak een stuk door de wijk, waarna wij uitkomen op een prachtig stuk natuur: gras en water (Uiterwaarden van de Waal). Wandelend door de wijk komt ze onrustig over, maar dat is vlot voorbij als wij bij het stukje natuur aankomen. Daar vindt zij het heerlijk om te rennen, snuffelen en wandelen.

Afhankelijk van de omgeving is ze vooral erg nieuwsgierig en alert/waakzaam. Maar wij hebben haar niet veel in een vreemde omgeving meegenomen.

Gedrag aan de lijn:

Wij hebben voor Nova een halsband met looplijn. Nova kan trekken als zij uitgelaten wordt. Dit doet zij voornamelijk als wij net de deur uit gaan. Op de terugweg, na een goede wandeling, trekt zij niet meer. Ze luistert goed naar commando’s als zit – volgen en als je haar roept. Ze is goed te sturen, maar haar alertheid/waakzaamheid belemmert dit.

Gedrag tijdens het loslopen:

Wij laten Nova niet vaak loslopen. Dit omdat zij vanuit haar jachtinstinct en waakzaamheid blaffend achter iets aan kan gaan. Op dit laatste punt houden wij Nova, maar ook de omgeving goed in de gaten om voordat zij kan gaan blaffen al wat afleiding te hebben gecreëerd. Aandacht vragen om te spelen werkt dan goed.

Gedrag naar andere honden:

Nova reageert wisselt naar verschillende honden. Buiten reageert Nova vaak blaffend als ze een hond om een afstand ziet, maar gaat vervolgens wel weer verder met haar eigen wandeling. Meestal blaft ze eerst even om af te tasten wat de andere hond wil. Eenmaal dichtbij kan ze of vel reageren of juist heel speels.

Als vrienden bij ons op visite komen of wij bij hen en Nova is erbij, dan wil Nova voornamelijk spelen. Ze kan dan wel onrustig blijven rondlopen om de andere hond in de gaten te houden als deze geen zin heeft om te spelen. Na een poos gaat Nova heerlijk liggen en vindt ze het prima.

Gedrag naar katten:

Met katten heeft Nova niet zoveel. Ze blaft ernaar, kan erachter na rennen, maar vervolgens vindt ze het prima en doet ze weer haar eigen ding. Dit zijn de katten uit de buurt.

Gedrag naar kinderen:

Zelf hebben wij twee kinderen. Zij waren 8 en 9 jaar oud toen Nova bij ons kwam.
Nova is stapel op ze, zoekt ze vaak op om te spelen of geaaid te worden. Beide kinderen, inmiddels tieners, wandelen ook met haar. Bij vreemde kinderen wordt Nova enthousiast, druk en springerig. Hierop is ze wel te corrigeren en naar haar plaatst te sturen. Als zij dan weer rustig is geworden kan ze geaaid worden zonder dat ze heel druk doet.
Als Nova kinderen buiten ziet lopen kijkt zij ze altijd na en gaat weer liggen als ze uit beeld zijn. Ze blaft er niet naar, maar kwispelt erbij.
Nova heeft richting onze kinderen 2 keer waarschuwend gereageerd. Eén van de kinderen wilde haar botje even vasthouden, maar dat wilde ze op dat moment niet hebben. Op andere momenten die daarna vaak geweest zijn, vond ze het wel prima. Wij denken dat plaatsen bij andere kinderen wel kan, maar het dan wel kinderen vanaf een jaar of 14.

Gedrag naar onbekende mensen:

Als er onbekende/visite komt en de bel gaat, blaft ze altijd eerst even. Wij sturen haar vervolgens naar haar mand. Is de visite eenmaal binnen weet ze niet hoe snel ze bij de visite/onbekende moet komen en eist de aandacht door tegen de visite aan te gaan staan, zodat ze geaaid kan worden. Omdat wij weten dat zij dit doet, zitten wij er boven op om ervoor te zorgen dat zij in haar mand blijft. Dit lukt niet altijd, soms is ze te vlot. Na een rustpauze in de mand en als de visite/onbekende zit, loopt zij rustig door het huis en zoekt zij een plekje om te gaan liggen. Met lekker weer is dit vaak buiten.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Nova kan goed alleen zijn. Als ze goed uitgelaten is zeker 6 uur. Dit is niet vaak gebeurt bij ons. Bij ons is er eigenlijk bijna altijd wel iemand in huis. Wij leggen haar dan, met de mand, in de hal. Dit zodat zij niet naar buiten kan kijken en dan gaat blaffen. Daarnaast gaat ze soms ook stiekem op een dekentje op de bank liggen. Ze mag van ons niet op de bank.
Ook als wij naar bed gaan, leggen wij haar in de hal. Is een vast ritueel.

Gedrag in de auto:

Nova zit heel af en toe in de auto. De eerste twee jaar vond ze dit niet leuk en gaf het veel stress bij haar (veel kwijlen en hijgen). Op dit moment lukt dit goed. Ze vindt auto rijden geen pretje, maar laat het nu wel gebeuren. Ze gaat dan zitten en legt haar kop op je been als ze tussen je benen zit. Ze heeft nog nooit in de kofferbak gezeten.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Nova wordt superblij van een wandeling, heerlijk spelen en één keer in de maand van een heerlijke lekkere bot om op te kauwen.
Nova vindt het geweldig om achter een bal aan te rennen. Dat kan ze heel lang volhouden.
Bezig zijn met mensen is wel haar ding. Ze zoekt graag de aandacht van je op en wil dan met je spelen of gewoon lekker geaaid worden. Daar bloeit ze echt van op. Ze krijgt dan, zo lijkt het, een glinstering in haar ogen. Als ze iets gedaan heeft dat niet mag of ze wordt aangesproken dan gaan haar oortjes bol staan. Ontzettend lief gezicht. Ze kan ook tegen de bank of stoel aanleunen om naar iets te kijken. Zo grappig. En het allerliefst vind ik haar als ze heerlijk in haar mand ligt met haar neus tussen haar pootjes. Geweldig lief gezicht!

Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:

Nova is bang voor onweer en vuurwerk. Ze blijft dan het liefst zo dicht mogelijk bij je in de buurt.
Ze heeft de eerste anderhalf jaar “blijheids plasjes” gedaan. Dat gebeurt nu héél af en toe.
Als iemand de trap op rent stuift ze je blaffend achterna. En met 2 tieners in huis gebeurt dat nog al eens.

Status herplaatsing: Er vindt op dit moment verder contact plaats met geïnteresseerden.
Woonplaats eigenaar: Gelderland, Tiel
Reden van herplaatsing: Wij moeten afstand doen van Nova, omdat wij gemerkt hebben dat veel onrust bij Nova ontstaat vanuit onze gezinssituatie. Toenemende drukte in ons werkende leven. Wij zijn van mening dat Nova zoveel meer verdiend; meer rust en regelmaat, waardoor zij ook wat meer rust zal ervaren.
Vergoeding: Alleen zichtbaar voor de mensen die in het systeem staan geregistreerd bij HHIN.
Paspoort aanwezig: Ja
Foto paspoort ontvangen: Ja
Gechipt: Ja
Chip staat goed geregistreerd: Ja
Naam: Nova
Ras: Boerenfox
Schofthoogte/Gewicht: 12,3 kg
Geslacht: Teef
Gecastreerd / Gesteriliseerd: Nee
Geboortedatum: 01-12-2017
Laatste inenting: 02-06-2021
Titerbepaling geldig tot: -
Verzekering: N.v.t.
Medisch: Nova heeft een periode gehad waarbij ze veel aan haar rechter achterpoot heeft gelikt. Deze werd dan erg rood. Hiervoor zijn wij meerdere keren bij de dierenarts geweest. Deze kon niets vinden wat dit veroorzaakte. Inmiddels doet zij dit niet meer.
Speciaal voer: N.v.t.
Medicatie: N.v.t.
Kan met honden: Sommige
Kan met katten: Onbekend
Kan met kinderen: Ja, met alle leeftijden
Kan alleen zijn: Ja
Wagenziekte: Ja
Kan los lopen: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja
Kan traplopen: Nee
Heeft een tuin nodig: Ja