Apri   Log in om te reageren

Filmpjes Apri:
https://youtu.be/n5_wlMjrXcs
https://youtu.be/CDGSEpFVnQ4
https://youtu.be/cNaRohLd8TA
https://youtu.be/FRtgYJd8GHM
https://youtu.be/XngFuwHlN5E

Gedrag in huis / tuin:

Apri is een echte familiehond, in huis is ze aanhankelijk naar haar bazen en houdt zij van knuffelen en samen op de bank liggen. Als iedereen aan het werk is en rustig zit zal ze de bazen niet storen. Ze ligt altijd bij de baas in de buurt, onder de tafel, en het liefst op de voeten, zo raakt ze de baas niet kwijt ;). Zodra er wordt opgestaan loopt ze altijd mee, enthousiast van de mogelijkheid samen iets te gaan doen. Ze is op een grappige manier ondeugend, zo zal ze over het algemeen altijd luisteren, maar wel op een manier die haar het beste uitkomt, voor het beeld van de tv gaan zitten als ze aandacht wil, en toch steeds weer proberen of ze toch niet echt de deken (haar mand) op de bank mag leggen. Ze heeft nog nooit iets gesloopt bij ons in huis, al moet je leren schoenen niet op de grond laten liggen.
Ze speelt erg graag met honden speelgoed en knuffels, kan zichzelf hier goed mee vermaken. Ze is gek op intelligentiespelletjes en een snuffelmat. Er is veel zorg besteed aan omgang met eten, zo schooit ze nooit, mag je eten gerust afpakken, en blijft ze keurig wachten tot de baas zegt dat er gegeten mag worden.

In de tuin is ze ontzettend speels, het liefst met de baas. Apporteren, speuren, het kan haar niet lang genoeg zijn. Ze luistert goed en wordt heel enthousiast om met de baas te werken. Ook alleen vermaakt zij zich prima, als ze zich vertrouwd voelt kan ze zichzelf uren vermaken met snuffelen, een balletje, een stuk hout, of wat ze ook maar vind in de tuin.

In huis kan ze snel ergens van schrikken, maar dit is bij ons nooit een probleem geweest. Als ze iets omstoot of er valt iets (bijvoorbeeld een theedoek), dan duikt zij in mekaar, ze gaat daarna wel weer rustig liggen. Als ze in de tuin ergens van schrikt, bijvoorbeeld een bezem of een grasmaaier, dan gaat ze er tegen staan blaffen. Dit is wel goed te corrigeren.

Gedrag in een vreemde omgeving:

Toen Apri negen maanden werd vonden we eindelijk een trainer die goed bij haar paste. Voor die tijd was ze op straat erg moeilijk en viel uit naar alles wat bewoog. Met zorgvuldige training, veel tijd en aandacht is dit gedrag ontzettend verbeterd. Ze kan overal mee naar toe en is doorgaans erg braaf. Ze is nog wel onzeker en schrikt snel, maar ze zal niet meer uitvallen.

In drukke omgevingen fungeert zij erg goed, je hoeft er dan bijna niet op te letten. Zo is zij mee geweest in de trein, naar sinterklaas, centrums van steden en de vrijmarkt. Ze kan mee winkels in en op visite. Ook een terrasje of restaurant gaat prima met haar. Ze gaat dan na een minuutje aan je voeten liggen. Wel hebben wij iets te knagen voor haar mee.

Als je met haar op rustigere plekken bent, moet je meer op haar letten. Ze heeft vooral de neiging zich te fixeren op voorbijkomende auto's. Als de auto hard en dichtbij voorbijkomt valt zij uit, maar als je haar voor bent en zorgt dat de aandacht bij de baas is loopt ze zonder op te kijken door. Ander verkeer is doorgaans geen probleem.

Gedrag aan de lijn:

Aan het begin van de wandeling wil zij nog wel eens trekken, maar ze kan prima volgen wanneer dit van haar gevraagd wordt. Ze observeert haar omgeving en is nieuwsgierig. Als je haar de kans geeft zal ze gaan snuffelen, maar ze vindt gewoon wandelen ook helemaal oké.
Sinds kort is ze mee aan de fiets, dit vindt ze fantastisch, ze is dan erg braaf en trekt niet.

Als het rustig is moet de baas attenter zijn dan haar, anders kan zij nog wel eens uitvallen. In het algemeen geld, zolang je eerder bent dan Apri en zorgt dat zij zich niet fixeert, loopt ze overal rustig langs. Als zij dit wel doet kan ze nog wel eens uitvallen.

Ze houdt ervan om op veel verschillende plekken te komen en veel te zien. Lange wandelingen zijn voor haar een must. Ze is dan in huis ook een stuk rustiger.

Gedrag tijdens het loslopen:

Apri haalt de stabiliteit tijdens het uitlaten uit de connectie met de baas. Deze connectie is het grootst wanneer zij aangelijnd is. Als zij losloopt heeft ze nog steeds het idee dat ze zichzelf en de baas tegen de wereld moet beschermen.
We hebben haar als pup veel los gehad in een honden losloop gebied, dit vond zij ontzettend spannend en ze verschool zich toen onder de bosjes.
Tegenwoordig loopt ze samen met onze andere hond alleen los als er niemand anders in de buurt is, ze luistert dan prima en zal niet te ver weg gaan bij de baas.
We hebben met haar getraind op lege parkeerplaatsen en lege trainingsveldjes met loslopen en volgen. Dit vind zij wel ontzettend leuk om te doen en werkt graag voor je. Op afstand blijven liggen, halverwege het meelopen wachtten, hier komen, strak aan de voet volgen, ze doet het allemaal. Helaas wel op de voorwaarde dat er geen enkele afleiding in de omgeving is.

Als we ergens zijn waar andere honden/mensen zijn loopt ze aan een tien-meter lijn. Dit gaat prima, ze kijkt wel, maar tenzij andere honden naar haar toekomen zal ze er zelf niet op reageren.

Gedrag naar andere honden:

Apri is opgegroeid met een andere, oudere hond in huis. Dit gaat erg goed, buiten spelen en ravotten ze graag samen. In huis wordt de ander meestal genegeerd. Er wordt niet jaloers gereageerd op eten.
Wel is het zo dat als Apri veel stress ervaart ze het afreageert op de andere hond. Ze springt er dan al grauwend boven op en pakt de neus en de oren van de andere hond. Wanneer de stress niet te hoog is gebeurd dit zachter dan dat het eruit ziet. Helaas is dit anders wanneer Apri doorschiet in haar stress, ze valt de andere hond dan echt aan en kan doorbijten. Hierdoor is voor ons deze situatie onhoudbaar geworden.
Wij verwachten dat met een hond die beter grenzen aangeeft in huis, en dus niet over zich laat heen lopen zoals onze andere hond dat wel doet, er eventueel een betere match zou zijn.

Op training kijkt ze niet meer naar de andere honden (behalve met het loslopen). Ze passeert andere honden zonder probleem en kan ook los tussen hen in liggen. Honden kunnen strak langs haar heen lopen en mogen zelfs even komen ruiken. Ze laat alles over zich heen komen, maar voelt zich niet op haar gemak, ze zoekt dan extra steun bij de baas.

Op straat is het afhankelijk van de andere hond. In principe kan ze elke hond rustig passeren op de stoep, mits ze de aandacht niet op de andere hond heeft. Langs sommige honden loopt ze zonder te reageren en zonder dat de baas hoeft op te letten. Echter, is de andere hond ook met haar bezig, dan wordt ze erg gespannen en moet ze tijdig gecorrigeerd worden voordat zij uitvalt.

We hebben haar niet mee gehad op visite bij mensen met andere honden, dus we hebben geen idee of dit kan. Op een terrasje liggen waar ander honden zijn gaat wel goed, zolang de andere hond ook rustig is en niet op Apri let.

Gedrag naar katten:

Wij hebben geen katten. Met het passeren van katten op straat zijn er weinig problemen zolang de baas alert is.

Gedrag naar kinderen:

Apri heeft geen nauw contact gehad met kinderen. Rennende/spelende kinderen op straat is geen probleem.
Echter, gezien hoe schrikachtig Apri kan zijn, en hoe zij reageert op vreemden vinden wij het onverstandig om haar naar een gezin met kinderen te doen.

Gedrag naar onbekende mensen:

Apri is onzeker in het contact met iedereen die niet tot haar 'roedel' behoort. Op straat mag iedereen een praatje komen maken en zijn we zo ver dat ze brokjes begint aan te nemen van vreemden, mits de omgeving verder rustig is. Onze trainer kan haar aaien, maar dit vindt ze ontzettend eng (lees: trillen, plassen, staart strak tegen de buik), ze doet dan niks.

Op het erf moet zij aangelijnd mee, want ze is ontzettend waaks en vliegt blaffend op visite af. We weten niet of ze echt aanvalt, maar verwachten dit wel. Aangelijnd visite begroeten is geen enkel probleem, al wil ze nog wel grommen.

Eenmaal binnen gaat ze rustig liggen als de visite zit. Ze gaat dan slapen. Bij ons ligt ze aangelijnd bij de baas, omdat ze van 0 naar 100 kan gaan als ze schrikt. Ze kan bijvoorbeeld schrikken als visite opstaat, als je hierop voorbereid bent en haar even vasthoud, blijft ze rustig liggen. Doe je dit niet, dan valt ze uit.
Visite die vaker komt en al langer binnen zijn reageert ze niet echt op, alleen als zij de kamer in of uit willen lopen is het opletten.

Buiten haar roedel is er één persoon die bij ons vrij door huis kan bewegen, met hem is er veel energie in gestopt door veel met Apri te spelen met een bal. Nu kruipt ze bij hem op schoot, maar als ze schrikt omdat hij onverwachts binnen komt, kan ze nog steeds uitvallen.

We zien wel dat Apri hierin de laatste paar weken veel vooruitgang boekt en verwachten dat ze niet lang meer aangelijnd ligt bij visite. Wel is het zo dat mensen echt niet binnen kunnen komen als de hond los is. Ze valt dan echt aan, kan ze niet bij de 'indringer' komen (bijvoorbeeld doordat hij de deur weer dicht doet), dan reageert ze zich af op de andere hond. Deze stress verdwijnt net zo snel als dat hij komt, in 9 van de 10 gevallen slaapt ze binnen vijf minuten nadat ze in paniek is geraakt.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Toen Apri jonger was had ze erg veel problemen als haar baas wegging. Ze raakte volledig in paniek en viel andere aanwezigen aan.

Nu is dit helemaal geen probleem meer als ze in een vertrouwde omgeving alleen blijft.
Ze kan rustig een hele dag alleen met de andere hond zijn, het langste wat ze alleen zijn geweest is acht uur. Maar dit is niet wat normaal bij ons het geval is. De honden zijn meestal maar vier uur op een dag zonder een van de bazen. Apri is nooit 'echt' alleen geweest, zonder de andere hond.
De honden zijn wel waaks als ze alleen zijn, hierom houden we de gordijnen overdag dicht, dit zorgt ervoor dat er een stuk minder geblaft wordt als wij er niet zijn.

Bij terug komst is Apri ontzettend enthousiast en laat ze je graag weten hoe erg je gemist bent. In haar enthousiasme gaat ze dan springen. Na even kriebelen wordt ze vrij snel weer rustig.

Gedrag in de auto:

Apri is veel mee geweest met de auto, en heeft hier zeker geen problemen mee. Mee in de auto betekend: leuke dingen doen! Ze is nooit wagenziek geweest.
Zij ligt altijd los op de achterbank, meestal valt ze binnen een paar minuten als een blok in slaap. Als je in de auto honden passeert bestaat er een kans dat ze uitvalt. Hier zijn we mee aan het werk en dit wordt al een heel stuk minder.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Apri komt uit een werklijn, en werkt graag en veel voor haar baas, als je iets samen doet, zal ze zich voor de volle 110% voor je inzetten. Dingen doen met de baas is favoriet. Het maakt Apri niet zoveel uit wat, zolang het maar samen is. Apporteren vind zij fantastisch, een bal, een blok, een tak, maakt niet uit. Ze kan dit eindeloos doen en brengt alles altijd netjes terug. Loslaten in de hand is een uitdaging, neerleggen bij je voeten geen probleem.
Apri is een echte speurder, en doet niets liever dan zoekspelletjes. Het maakt niet uit wat en waar ze zoekt, geef het de geur van de baas en ze vind het altijd weer terug.
Apri is leergierig en nieuwsgierig, nieuwe commando's pakt ze snel op en vindt het leuk. Waarschijnlijk zou ze een hondensport als speuren/ agility enorm leuk vinden.
Wandelen vind ze erg leuk, al hangt het van de omgeving af of ze kan ontspannen.

Los van werken/spelen, houdt Apri van het leven in huis. Ze komt actief vragen voor knuffels en aandacht en het is haar nooit te veel. Uren op bed of op de bank liggen vind ze heerlijk, ze heeft dan erg veel liefde te geven aan haar baas.

Met gewoon lekker samen zijn maak je Apri de gelukkigste hond ter wereld.

Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:

- Apri kan zichzelf enorm in de weg zitten. Hoe graag ze ook alles wil doen voor haar baas, als zij stress heeft, kan ze niet meer goed kanaliseren en weet ze niet waar ze de stress op moet uiten. Ze is onzeker en schrikt vaak, de wereld kan al snel te onoverzichtelijk voor Apri zijn. Als zij stress heeft dan is de brave, lieve hond niet te bereiken.
- Zij vind onbekenden op het erf en in huis erg eng, hier moet hard mee getraind worden, of de situatie moet zo zijn dat er voor haar minder stress/piek momenten ontstaan.
- De stofzuiger, wij hebben hier in het begin veel mee getraind, maar het blijft erg spannend. Ze gaat nu de kamer uit en om het hoekje staan kijken als er stof gezogen wordt.
- Apri heeft van zich zelf weinig stabiliteit en zekerheid. Een baas moet dit aan haar geven zodat ze een stukje rust kan vinden.
- Apri kan NIET met paarden. Wij hebben zelf paarden, en ondanks onze voorzichtigheid en alertheid hierop heeft ze er een paar keer achterna gezeten. Ze gaat echt op jacht, en ze komt dan ook niet meer terug.
- Ze kan deuren open maken. Hier moet je alert op zijn.

Status herplaatsing: Nog op zoek - Laatste bevestiging was op 20-05-2022
Naam: Apri
Ras: Mechelse Herder
Schofthoogte/Gewicht: 23 kg
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 10-11-2020
Paspoort aanwezig / Foto paspoort ontvangen: Ja / Nee
Gechipt + Goed geregistreerd: Ja
Laatste inenting: 23-12-2021
Titerbepaling geldig tot: -
Verzekering: N.v.t.
Medisch / Medicatie: N.v.t.
Speciaal voer: N.v.t.
Kan met honden: Sommige
Kan met katten: Onbekend
Kan met kinderen: Nee
Kan alleen zijn: Ja
Wagenziekte: Nee
Kan los lopen: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja
Kan traplopen: Ja
Plaatsing op adres zonder tuin: Nee
Specifieke plaatsingsvoorwaarden: We willen graag een plek waar ze vanuit huis de omheinde tuin in kan.
Woonplaats eigenaar: De eigenaar heeft aangegeven de woonplaats privé te willen houden totdat er serieus geïnteresseerden zijn. Wanneer u ingelogd bent wordt deze informatie zichtbaar.
Reden van herplaatsing: Apri is een hond met twee gezichten. Dit maakt voor ons de keuze voor herplaatsing ontzettend lastig.
Als ze relaxed is, is ze de meest lieve hond die je je kan voorstellen. En is het een hond die liefde vraagt én geeft.
We hebben heel hard met haar gewerkt om haar te helpen zekerder te worden. Dit is voor een groot deel ook gelukt. Apri is 95% van de tijd een ontzettend leuke, brave en lieve hond.
Echter, er zijn momenten dat ze volledig doorschiet in haar angst (zoals wanneer er onverwacht iemand binnenkomt, of in het begin als de baas wegging). Ze raakt volledig in paniek. Op die momenten is ze heel fel en onbereikbaar. Een aantal van die momenten is voorspelbaar, maar soms ook niet. Dit maakt het voor ons lastig om de veiligheid te garanderen van de andere hond, de paarden en van bezoek.
We gunnen haar zo een plek waar de wereld wat beheersbaarder voor haar is, omdat ze zelf ook enorm veel last heeft van haar eigen gedrag.
Wij hopen ook dat ze bij de nieuwe baasjes in het begin minder beschermingsdrang voelt, waardoor ze beter te hanteren is dan dat ze bij ons is.
Vergoeding: Alleen zichtbaar voor de mensen die in het systeem staan geregistreerd bij HHIN.