Sjoef

Bemiddeling type 1

Gedrag in huis:

Sjoef is heel graag bij ons in de buurt. Hij volgt de bazin overal. Vindt het fijn om 's avonds naast je op de bank te kruipen en tegen je aan in slaap te vallen.
Hij is waaks en blaft bij beweging/geluid bij de deur.
Sjoef krijgt hoog kwalitatief voer van de dierenarts (Hills veterinary) omdat hij het hier heel goed op doet.

Gedrag buiten huis:

Sjoef is graag in de tuin, dan speelt hij met ballen of kauwt lekker op dikke takken. Hij is graag buiten en heeft veel energie, dus een woning zonder tuin lijkt geen goede plek voor hem. Wij laten hem alleen los in de tuin als de poort gesloten is van de volledig omheinde tuin. Hij is onzeker/angstig aangelegd, dus als hij ergens van schrikt zou hij mogelijk weg rennen.
Hij gaat graag met ons mee, maar zijn herdersinstinct is zeer goed ontwikkeld. Hij wil ons allemaal bij elkaar houden en mocht iemand weg gaan (bijv naar het toilet) dan piept en blaft hij en is hij erg zenuwachtig.

Gedrag aan de lijn:

Vanwege zijn grootte en enthousiasme, maar ook onberekenbaarheid draagt hij bij de langere wandelingen een halti. Hij wil nog wel eens trekken aan de lijn, of onverwacht 'uitvallen' naar bijvoorbeeld eenden/vogels.
Als hij ergens van schrikt dan sprint hij weg en moet je stevig in je schoenen staan. Hij kan derhalve niet door kinderen uitgelaten worden.
* HHIN raadt het gebruik van een halti af.

Gedrag tijdens het loslopen:

Sjoef loopt alleen los in omheinde losloopruimtes. Hier vindt hij het heerlijk om met de bal te spelen of met (sommige) andere honden te spelen.
In grote losloopgebieden mag hij wel eens los, dan komt hij meestal niet terug op commando, maar voor een piep-beestje komt hij netjes bij je zitten en laat zich aanlijnen. Hij houdt al je bewegingen in de gaten.

Gedrag naar andere honden:

Buiten huis wisselt zijn reactie op andere honden heel erg. Honden die hij vanaf pup of goed kent vormen geen enkel probleem. Daar gaat hij rustig op af en begroet respectvol.
Er zijn ook honden waar hij heel fel op reageert. Gaat blaffen en lijkt uit te vallen aan de lijn. Wij denken dat dit vooral een stukje onzekerheid is.
Hoe groter de afstand tussen hem en de andere hond hoe milder de reactie is.

Gedrag naar katten:

Sjoef is geen katten gewend.
Daar zijn enige ervaring is dat hij buiten eens goed een uithaal van een kat heeft ontvangen, vindt hij ze niet leuk. Hij gaat blaffen en grommen als hij ze ziet.
Ik zou hem derhalve niet plaatsen bij katten.

Gedrag naar kinderen:

Sjoef leeft hier met kinderen van 7 en 9, dat gaat goed.
Hij wordt echter wel zenuwachtig als er vriendjes en vriendinnetjes over de vloer komen. Dan is hij nerveus en blaft regelmatig.
Hij wil de roedel heel graag compleet houden, dus buiten lopen met volwassenen en kinderen is lastiger, hij gaat piepen en trekken als de kinderen naar zijn zin te ver bij de 'roedel' vandaan lopen.
Sjoef zal waarschijnlijk meer rust ervaren in een 2 à 3 persoonshuishouden.

Gedrag naar onbekende mensen:

Hij is onzeker bij onbekende mensen. Wij geven visite de opdracht hem te negeren, dit werkt het best. Hij komt vanzelf kijken en snuffelen. Als hij zich goed voelt komt hij zelf met de bal om te spelen. Hij wordt liever niet op de kop geaaid.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Hij gaat voor de deur zitten als hij merkt dat wij weggaan. In het reguliere ritme (werk, school e.d.) is hij gewend om vier ochtenden alleen thuis te zijn, dit accepteert hij prima. Hij krijgt iets lekkers op zijn plaats (mat) en blijft rustig tot wij weer terug zijn. Hij zit dan zo'n 4,5 tot 5 uur alleen. Wij zorgen er wel voor dat er de rest van de dag dan iemand bij hem thuis is. Als we nogmaals allemaal vertrekken vindt hij het minder leuk en wil wel eens een paar blaffen geven op het moment dat hij ons door het raam ziet vertrekken.
Sjoef slaapt 's nachts als wij naar boven gaan beneden in een bench. De rest van de dag loopt hij vrij in de woonkamer.

Gedrag in de auto:

Sjoef gaat probleemloos mee achterin de auto. Hij kijkt naar buiten en houdt in de gaten wat er om hem heen gebeurd.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Buiten rennen met ballen en takken, maar vooral wordt hij ontzettend blij als hij kan zwemmen. Schoon of vies water, warm of koud, het maakt Sjoef niet uit, als hij maar mag zwemmen!
Daarnaast vindt hij het heel fijn om 's avonds naast je op de bank te kruipen en tegen je aan in slaap te vallen.

Waar de hond moeite mee heeft:

Sjoef is erg bang voor windsurfers. Wij wonen naast een recreatieplas en zodra hij een surfer gespot heeft, rent hij het liefst in blinde paniek naar huis. Hij kan dan niet meer genieten van zijn wandeling buiten, tenzij wij totaal van locatie veranderen en de plas niet meer in zicht is.

Status herplaatsing: Nog op zoek - Laatste bevestiging was op 04-04-2020
Woonplaats eigenaar: Utrecht, Woerden
Reden van herplaatsing: De eigenaar heeft aangegeven de reden van herplaatsing privé te willen houden totdat er serieus geïnteresseerden zijn. Wanneer u ingelogd bent wordt deze informatie zichtbaar.
Vergoeding: Alleen zichtbaar voor de mensen die in het systeem staan geregistreerd bij HHIN.
Paspoort aanwezig: Ja
Foto paspoort ontvangen: Nee
Gechipt: Ja
Chip staat goed geregistreerd: Ja
Naam: Sjoef
Ras: Witte Herder
Geslacht: Reu
Gecastreerd / Gesteriliseerd: Nee
Geboortedatum: 05-11-2018
Laatste inenting: 19-12-2019
Kan met honden: Sommige
Kan met katten: Nee
Kan met kinderen: Vanaf 12 jaar
Kan alleen zijn: Ja
Kan in de auto: Ja
Kan los lopen: Nee
Kan in een flat: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Beetje